AKTIVITI SAINS


LAPORAN UJIBAKAT PERTANDINGAN ‘SCIENCE SHOW PETROSAINS’
SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH PUTRAJAYA

TAJUK PROGRAM :      UJIBAKAT ‘SCIENCE SHOW PETROSAINS’

TARIKH PERTANDINGAN:   14 APRIL 2011 / DEWAN SERBAGUNA PRESINT 16, PUTRAJAYA

AKTIVITI YANG
DIJALANKAN  : 

HASIL :             Sebanyak 6 kumpulan pelajar iaitu 3 daripada pelajar menengah bawah dan 3 kumpulan daripada pelajar menengah atas telah menghantar borang penyertaan serta  skrip meraka untuk dinilai oleh panel dari Petrosains. Syukur Alhamdulillah, kesemua mereka telah terpilih bagi membuat persembahan semasa ujibakat pertandingan ini bagi melayakkan mereka untuk mara ke peringkat seterusnya.
Para pelajar menunjukkan minat yang sangat mendalam dalam pertandingan ini. Mereka berjaya menghasilkan persembahan/ eksperimen sains yang bermesej, bertepatan dengan tema pertadingan ini. Secara tidak langsung pertandingan sebegini  berjaya memupuk semangat cintakan sains serta meningkatkan kesedaran kepada para pelajar tentang sains dan kepentingannya dalam kehidupan seharian.
FESTIVAL SAINS DAN MATEMATIK 2011
LAPORAN PELAKSANAAN PROGRAM PANITIA SAINS
SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH PUTRAJAYA

TAJUK PROGRAM :      SOLAR COOKER

TARIKH/TEMPAT PELAKSANAAN:   16 APRIL 2011/ PADANG SAS

AKTIVITI YANG
DIJALANKAN  :  Para pelajar diberikan tugasan mengikut kelas masing-masing      bagi menyediakan solar cooker dan mempersembahkannya pada hari pertandingan. Pertandingan ini adalah berkonsepkan “SAVE ENERGY, USE RENEWABLE ENERGY, SAVE THE    WORLD”.
                        Pemenang dipilih berdasarkan keupayaan solar cooker mereka mencatatkan suhu air yang paling tinggi setelah diberi masa selama 1 jam untuk mengumpulkan dan menyerap haba.

HASIL :             Para pelajar menunjukkan minat yang sangat mendalam dalam pertandingan ini. Mereka berjaya menghasilkan solar cooker yang berkualiti yang bertepatan dengan tema pertadingan ini. Secara tidak langsung pertandingan solar cooker secara berkumpulan ini berjaya meningkatkan kesedaran kepada para pelajar tentang kempen  kepentingan  tenaga yang boleh diperbaharui, jimat tenaga dan selamatkan bumi.

                        PEMENANG :   1. KELAS 2 JAYA
                        2. KELAS 2 BESTARI
                                                3. KELAS 2 MAJU

 NUTRITION... 2 BESTARI
 REPRODUCTIVE SYSTEM IN PLANT: 3 CITA..